Emmastraat

Doetinchem | NL | 2020

In plaats van een idyllisch plekje aan de rand van het bos, kopen sommige mensen mooie oude rommel en zien ze de potentie.
Dat gebeurde hier bij het voormalig kantoorpand van Dales Sanitair aan de Emmastraat. De voorkant van het kantoorpand is prachtig verbouwd tot appartementen. Aan de achterzijde van het kantoorpand is de woning van de eigenaren (Alain en Ester) gebouwd. Er is aan achterzijde een hap uit het gebouw gesloopt om meer buitenruimte te creëren (hoe tof is dat?! Het terrein rondom het pand was in gebruik als parkeerplaats. De fabriekshal word nu gebruikt als mega tuinhuis en achterin de fabriekshal liggen plannen voor alternatieve woonruimtes. Toen ik (Stijn hier) er voor het eerst kwam vroeg ik aan de eigenaren wat ze met de buitenruimte wilden doen. “ Veel groen en je krijgt carte blanche’ zeiden ze.
De ideeën voor de achtertuin zijn ontstaan door het industriële verleden van de plek en de deels (op een charmante manier) verwaarloosde loods. De bestrating is in losse vlakken gelegd in verschillende maten met ruimtes tussen de vlakken voor groene kruipers. Een verwijzing naar een verlaten industrieterrein. De beplanting is een gecontroleerde chaos en mag deels verwilderen. De tuin is in ontwikkeling en er word nog steeds geschoven en aangeplant.
De voortuin is een semi wintergroene mix met varens, grassen en verwarmingselementen. De verwarmingselementen komen uit het voormalig kantoorpand en zijn een herinnering aan het Dales Sanitair verleden.

Ontwerp en beplanting door Stijn Bloemendal.
Aanleg door Roy Schadron, Stijn Bloemendal.
Foto’s door Niels Lieftink, Stijn Bloemendal.